HTML

hotaru

my own reality

Friss topikok

  • Moksa: Remélem, az a zh kifogástalan lett, ráadásul a BGF-es diploma is meg lesz! (2012.11.13. 01:58) párhuzam
  • Moksa: Szia, "elveszett" kis báránykám! Egyátalán nem akarlak mellőzni szokásos észrevételeim elhagyásáva... (2012.11.13. 01:54) eredmények
  • Moksa: @IsabelII: türelemmel kivárom azt a sztorit. egyszer csak megjavul a belépési lehetősége?! (2012.05.01. 00:09) igen!
  • Moksa: @o.l.: örülök, hogy te is megszólaltál... nem először, olyan bölcsességeket írsz, idősebb barátaid... (2012.04.03. 22:44) forgatag
  • IsabelII: @o.l.: igen, mi is gyűjtöttük a kupakokat valamire - hát csak abba a kis időbe telik, míg odaviszi... (2012.03.15. 12:07) közösen

2012.04.04. 00:52 o.l.

igen!

szeptemberben valóra vált egy kívánságom. egy lépéssel közelebb kerültem ahhoz a célhoz, ami néhány évvel ezelőtt fogalmazódott meg bennem; Japánban szeretnék magyart tanítani.

sokan óvtak, hogy a főváros mennyivel másabb, mint a vidék. hogy az emberek majd nem törődnek velem, nehéz lesz a közlekedés, ne számítsak segítségre. hogy a valóság könyörtelen, s mindent nekem kell majd intéznem.

ugyanakkor kaptam bátorítást is. két, számomra nagyon fontos barátom is biztatott, hogy igenis jó döntés volt, jó helyem lesz azon az egyetemen, mert ha már bejutottál, akkor az egyet jelent az oda tartozással, és ha éppen antialkoholista az ember fia, hát egy karton tej várja a buliban. és hasonlóan az sem mérvadó, jár-e az ember a két lábán vagy gurul a kerekein. ők ketten már megjárták ezt az iskolát, ismerik minden zugát, én pedig megunhatatlanul hallgattam beszámolóikat és tanácsaikat. ők tartották bennem a lelket, felidéztem magamban a szavaikat, valahányszor elbizonytalanodtam.

nem az volt a baj, hogy nem tudtam, mit akarok. japán szakot akartam. és felvettek! de hol fogunk lakni, kapunk-e kollégiumot? vagy kénytelenek leszünk albérletbe menni? többesszám, hiszen betegségem miatt állandó segítőre van szükségem. ezt a posztot édesapán töretlen lendülettel és elhivatottsággal tölti be.

és hogy fogunk fel-le utazgatni? és városon belül? mi lesz télen, ha szakad a hó, vagy jön egy nagy eső a hidegben és én ronggyá ázom? azt tuti nem úszom meg betegség nélkül! és ha nem jön alacsonypadlós busz? és vajon az egyetem mennyire akadálymentes, be tudok jutni majd órákra?...

kavarogtak az ilyen és ehhez hasonló kérdések százai bennem és a családomban is. apu és bátyám féltett, nővérem biztatott, anyu pedig próbálta színlelni, hogy nem aggódik.

bár a főiskolán is megkaptam minden segítséget, ott valamiféleképpen úttörő voltam. mikor odamentem, akkor csináltak rámpákat, miattam akadálymentesítették a nagyelőadót és a kollégiumot is. én mentem minden félévben a TO-s nénihez, hogy ezt és ezt az órát vettem fel, le kellene hozni őket az emeletről, mert nincs lift…

ezzel szemben az egyetemen szembetaláltam magam például a kari esélyegyenlőségi bizottsággal, egy szervezettel, amely a fogyatékkal élőknek nyújt segítséget az egyetemen eltöltött évek alatt.

lassan minden kérdésünkre megkaptuk a választ, és bátran ki merem jelenteni, hogy életem legjobb döntése volt, hogy beadtam a felvételit!

 

csók mindenkinek,

 

o.l.

15 komment


A bejegyzés trackback címe:

https://hotaru.blog.hu/api/trackback/id/tr604362413

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

IsabelII 2012.04.04. 11:05:16

igen, jó döntésed volt, és bár az olyasmit kevésbé szoktam érteni, miért akar az ember teljesen máshol tanítani, mint ahol jelenleg van - vagyis miért mindig az kell, ami nagyon messze van, néha szinte elérhetetlen.
Úgy értem előző mondatomat, hogy itt is lenne bőven tanítani való!
Persze a sok szempont közül sokszor számít a pénz, mégpedig a jelentős fizetéskülönbség! tanulatlan ismerősöm több mint évtizede Olaszországban takarít, és már felépített egy házat a keresetéből. Itthon csak takarításból ezt nem tudta volna, de még más szakmák sem hoznak ennyit. Most unokahúgom került ki Londonba (két nyelvet tud, de rokonai is vannak ott, akik segítik), és az apja is erősen gondolkozik a külföldi munkavállaláson. Mert ha belegebedünk, itthon semmiféle tisztességes melóból nem lehet mást csinálni, csak tengetni egyik napról a másikra az életet.
A jó társaság pedig nagyon fontos! még én is profitálok ebből, ha megismerlek benneteket!

o.l. 2012.04.04. 16:52:43

@IsabelII: na igen, elhivatott lokálpatrióta vagyok, meg japánba is vágyakozom.

engem nem a magas fizetés vonz. japán amúgy is az egyik legdrágább ország. a kultúra érdekel, a mentalitás és a környezet. az emberek sajátos gondolkodásmódja.

hogy képes leszek-e hosszabb távon kint élni, az majd kiderül :D

Moksa 2012.04.04. 21:23:42

lányok! nagyon élvezetesen csevegtek egymással, én már biztosan jó helyen vagyok, már mint a blogokon! :-)

valamikor úgy 100 évvel ezelőtt, még szokás volt a céhes időkben, hogy a frissen szakmát tanult fiatalember bejárta egész európát a mester darab elkészítéséhez, így váljon igazi mesterré! nem kellett hozzá politikai akarat... ma annyiban változott a dolog, hogy politikai és gazdasági okokból az is útra kényszerül, aki szimplán megélni szeretne! jelenlegi országirányítóink vagy nem akarják, vagy nem képesek észleni az elvándorlást! nem csak diplomás emberek mennek külföldre boldogulni, nagyon nem...

lassan nem lesz olyan munkaképes generáció. akik a "ratkó korszak" most nyugdíjassá váló öregjeit, adó és nyugdíjforintjaival "eltartanák"! ez lesz az igazi szívás! milyen jó, hogy tagja lettünk az európai uniónak!!! természetesen nem erővel kell itthon tartani az elvándorlókat, mindnyájan tudjuk az okokat és azt is kiknek mit kellene tenni! tényleg következmények nélküli ország lettünk!

tanult barátnőm: japáni utadhoz őszintén szurkolok, ripsz-ropsz meg lesz a diplomád, már csak az állandó segítőd kérdését kell megoldanod, hogy nagy álmod a jövőben kiteljesedjen! hajrá...

IsabelII 2012.04.05. 10:40:22

elismerem, hogy kell a világlátás, mások tapasztalatai, nagyon jól teszi, aki elmegy, akár csak egy vándortarisznyával. de ha már jóllakott mindenféle kuriózummal, itthon a helye, itt van rá szükség! épp a "hárommillió magyar" miatt állunk ott, ahol állunk. de már azt azt megelőző században is mi volt? akik tehettek volna a hazáért, külföldön mulatozták el az itthon bezsebelt pénzeket, s csak kevés ember fedezte föl, hogy itt is van mit csinálni, mert van miből. én is tanultam nyelveket, de egyszer se mentem el, sajnos oda, ahol igazán tudtam volna általuk beszélni. gyáva voltam, féltem, mert én inkább csak írásban voltam jó, és vagyok még mindig.

Moksa 2012.04.05. 17:37:25

@IsabelII: én bizony szívesen elmentem volna külföldre, akár dolgozni is. sohasem jött össze, mert mindig rosszul választottam munkahelyet, jóformán csak betanított munkás, segédmunkás voltam 39 éves koromig a "kádár rendszerben". ebben a koromban érettségiztem esti iskolán, aztán meg rögtön jött a rendszerváltás, szinte azonnal munkanélküli lettem! rokkantnyugdíjaztattam magam, s bár sikerült állást találnom, ám csak napi négy órában és a mindenkori minimálbér időarányos részéért! aztán csak sodródtam, sodródtam... most meg már nincs is mit remélnem! leányaim viszont sokat és sokszor jártak/járnak külföldön, legalább nekik összejött!

IsabelII 2012.04.06. 09:26:46

én úgy váltottam rendszert, hogy kiléptem az mti-ből és akkor tanultam meg a számítógép alapjait egy akkor induló rt-nél. befuccsolt, én magánzó lettem egy évig, aztán visszamentem régi munkahelyemre. minden váltás jót hozott nekem, még az is, amikor 2004-ben munkanélküli lettem. akkor otthon loptam egy ideig a napot, megírtam a diplomámat, bevégeztem a fősulit, ami azóta egyetem lett. 2006-ban betoltam magamat régi ismerősömékhez, a környezetvédelmi alapítványhoz, ami egyúttal kiadó szerkesztőség is. de 2009-es infarktusom után nem bírtam a stresszt, visszamentem ugyan dolgozni, de aztán nyugdíjba mehettem, ezt is tettem. még persze nem töltöttem be a korhatárt, ezért most tartok attól, hogy nem lesz utazási kedvezményem, de még nem érkezett meg a nyufig papírja, ami erről tudósít.

Moksa 2012.04.06. 19:28:24

@IsabelII: hogy "nevén nevezzem a gyereket": rendszerváltáskor a kossuth nyomda egyik papírraktárosa voltam, segédmunkási besorolásban. összesen 16 éven át dolgoztam ott, először mint tmk villanyszerelő segédmunkás, majd tmk raktáros (egyszemélyes), majd anyagraktáros, végül papírraktáros munkakörben. eme 16 év alatt kivétel nélkül, minden olyan kiadvány egy-egy példányát elolvastam kötelességszerűen, amit csak a nyomda kibocsátot! heti-havi lapok, mszmp kiadványok, közgazdasági könyvek, tankönyvek, mesekönyvek, regények, különféle brosúrák, szépművészeti kiadványok, stb... száz számra olvastam őket, többségében munkaidő alatt! azt gondolhatná: bizonyára nagyon ráértem vagy lógós munkaköröm volt, de nem! minden ilyen kiadványt tényleges munkavégzés közben olvastam, ebédidőben, munkaidő előtti vagy utáni időszakban az öltözőben. egyszerűen nem tudtam elviselni, hogy ennyi minden érdekesség nyomtatódik nálunk, s én ne tudjam mi, miről szól! ez jutott nekem diplomaszerzés helyett amit egyátalán nem bánok!

rendszerváltáskor a nyomdában kitört a gmk, kft alapítási láz, melynek folyományaként az összes üzemrész önállósodott. egyúttal, előttem ismeretlen szempontok szerint felmondtak nagyon sok régi dolgozónak, köztük nekem is! aligha a könyvolvasási mániám miatt! minden rám rót feladatot maradéktalanul elvégeztem, nyilván néha hibáztam is, de anyagi károm sohasem volt! utólag azt gondolom; velem az lehetett a baj, hogy mozgássérültként voltam anyagmozgató segédmunkás és a szigorodó balesetvédelmi szabályok miatt, nem szerettek volna tetemes kártérítés fizetni nekem, ha a megerőltető munkavégzésem során üzemi balesetet szenvedek! érdekes módon, az addig eltelt másfél évtizedben senkit sem érdekelt, hogy nem a fizikai állapotomnak megfelelő munkakörben foglalkoztat a nyomda!

szerintem, a kormány "még egyet alszik" a nyugdíjaskedvezmények megváltoztatására! nagyon kell az a pénz, nagyon kell, valahová...

IsabelII 2012.04.08. 11:24:49

hát, tényleg arra gondol az ember, hogy aki ennyit olvas, mikor dolgozik?
én még csak hagyján, de a családok, akikről a tévében épp a minap volt szó, hogy tízezerrel is csökkent a jövedelmük a hülye adótörvény miatt, miért nem kapják meg végre a kompenzációt?
persze nekem most a legfőbb problémám, hogy felöltözzek és csavarogjak egy jót valahol...

Moksa 2012.04.09. 19:42:18

@IsabelII: tavaly karácsonykor sem volt még szó arról, hogy a kormány azonnal kivezeti januártól az alkalmazotti adójóváírást! az előzetes ígéretek szerint:2013. januártól lett volna esedékes! továbbá: tipikus példája a "mások "szerszámával" verni a csalánt" kormányzati viselkedés, a bérkompenzáció kikényszerítése! nem mindenhol simliznek a minimálbérrel és nagyon sok helyen a cég gazdálkodásába nem fér bele egy jelentős bérnövelés felsőbb óhajra! azt a bérkiegészítést valahol meg kellene keresni a vállalkozásoknak, miközben gazdaságilag "áll" az egész ország! drága a benzin, folyamatosan gyenge a forint, nagyon alacsony a fizetőképes kereslet! az egész hajcihő amúgy is a nagyarányú elvonások miatt van, ezt mindenki tudja! így élünk ma magyarországon...

én is gondolkodom kirándulásban, de csak ha végleg jóra fordul az időjárás!

IsabelII 2012.04.13. 20:34:21

érdekes, régebben nem azt írta, kedves Moksa, hogy nem politizál? mégis oly folyékonyan teszi, hogy csak ámulok! én is nézek híreket, hírhátteret, de így nem bírnám megfogalmazni...
én mostanában jókat kirándultam, csak úgy, spontán.
Moksa szerint milyen a jó időjárás a kiránduláshoz? Én például alig bírom az igazán meleget, persze ha a szél leviszi a fejemet, akkor inkább otthon maradnék. De egyébként ez az időszak az igazi kirándulóidő.
Remélem, azért hallgat, mert jó oka van rá, nem beteg!

Moksa 2012.04.13. 21:23:14

@IsabelII: amennyiben a véleményem politizálásnak számít, akkor politizálok! egyébként senkivel sem szoktam direkt módon politikáról beszélni, ám a gazdasági kérdések érdekelnek. egy "félbemaradt" mérlegképes könyvelő veszett el bennem, gondolom: a nemzet nagyobb szerencséjére!

kirándulás: azért kell megvárnom a jó időt, mert a párom kerekesszékes, ő csak kifogástalan, de nem hőséggel tomboló időben hajlandó kimozdulni a lakásból! jómagam bármilyen időjárásban képes vagyok kirándulni, ha egyedül élnék, biztosan nem érdekelne a viharos idő sem... inkább az a gondom, hogy az alapbetegségemből eredő és a természetes öregedéssel járó csontrendszeri, illetve ízületi elváltozások miatt, szinte alig tudok járni! csak a kerékpározás megy, amit a párom viszont nehezményez: szerinte túlságosan balesetveszélyes dolog, különben is minek nekem (lassan 60 évesen) ilyesmit erőltetnem!

hallgatás: semmi különös, csak időnként elveszek a kíbertérben! olvasom mások blogjait is, érdekelnek műszaki dolgok, tudományos felfedezések, nyelvészeti témák, orvoslás, ezotéria, filmek online nézése, stb...

üdvözlettel és érdeklődéssel maradok netes ismerőseimnek továbbra is a jövőben!

IsabelII 2012.04.19. 09:33:01

@Moksa: lehet, hogy megsértettem? mármint azzal, hogy a blogomba fölvettem azt a témát, amit ön csak érintőlegesen említett? átírhatom, ha bántja valami benne. vagy kivehetem a felhasználói név-említést.
persze tudom, nem mindenki figyeli, sőt igen kevesek kíváncsiak a blogomra - unalmas lehet a mai könnyed szórakoztatású blogokat nézve.
Én is olvasok más blogokat, igaz, keveset, mert folyton fáj a fejem mostanában.
No hát szóljon, van-e baj, meg ha nincs is.

IsabelII 2012.04.19. 09:33:55

hoti! Vera! hova a bánatba tűntél? azóta nem is kommunikáltunk.

IsabelII 2012.04.30. 11:11:40

@Moksa: nem tudok a blogomba lépni, ha a rendszer enged, megyek válaszolni! fenébe, pedig egy jó sztorim is lenne...

Moksa 2012.05.01. 00:09:39

@IsabelII: türelemmel kivárom azt a sztorit. egyszer csak megjavul a belépési lehetősége?!
süti beállítások módosítása